Rabu, 31 Disember 2008

SELAMAT TAHUN BARU 2009

SELAMAT TAHUN BARU & HAPPY NEW YEAR 2009




Sambutan Tahun Baru 2009 Kuala Lumpur, Malaysia


Detik Meninggalkan tahun 2008 dan saat Menjelangnya tahun baru 2009. Pesta sana sini menyambut kehadiran tahun 2009. Di Kuala Lumpur dan serata dunia menantikan saat yang sama iaitu 12.00am 01-01-2009. Pelbagai keramaian diadakan antaranya Pesta Bunga Api, Konsert Tahun Baru, juga terdapat juga bacaan ayat suci Al-Quran bagi menyambut tahun baru 2009 ini. Ramai manusia berkumpul di tempat2 seperti Dataran Merdeka, Taman KLCC, juga disetiap Ibu negeri setiap Negeri di Malaysia. Masing2 menungu detik yang sama. kegembiraan yang sama. 2009 diharapkan adalah lebih baiklah hendaknya dari 2008. Insyaallah.


SAMBUTAN NEW YEAR 2009 DI KUALA LUMPUR





SAMBUTAN NEW YEAR 2009 DI PUTRAJAYA


Hari ini 01-01-2009; Kehadiran tahun 2009 ni. Aku tekad berazam akan mengubah kehidupan aku selama ini dan berganjak untuk menjadi lebih terbaik. Moga tahun ini akan menjadi realiti kehidupan yang aku bayangkan selama ini.




SALAM PERPISAHAN 2008

NAK ATAU TAKNAK,. KITA TETAP AKAN MENINGGALKANNYA;



Selamat tinggal 2008, berbagai kenangan telah diharungi, manis juga pahit, tawa juga tangis. Sungguppon jauh kau pergi,. Walau kau tetap pergi dan takkan kembali,. dan menghilang dari pandangan namun dihati janganlah hendaknya,. kau tetap akan ku ingat. Aku sambut saat kau hadir, kini aku hadir saat kau pergi. Tanggal lahirku tahun ini 08-08-2008 mengingatkan aku pada 2008. Selamat Tinggal 2008. Terima Kasih 2008.

HARI TERAKHIR 31 Disember 2008.
TERIMA KASIH 2008.
.

Ahad, 28 Disember 2008

SELAMAT TAHUN BARU UMAT ISLAM

SELAMAT MENYAMBUT MAAL-HIJRAH 1430-Hijriah



Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram, adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam dalam kalender islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.



Muharam adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah SAW berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah SAW memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.



Doa akhir tahun hendaklah dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata:"Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1430. Selamat menyambut Awal Muharam - Maal Hijrah 1430hijriah.
.

KILOMETER NOL, INDONESIA

KILOMETER NOL, INDONESIA.
PERMULAAN MASUK TANAH JAJAHAN REPUBLIK INDONESIA

Meskipon Indonesia dilihat sebagai sebuah negara yang terdapat banyak penduduk.. dan kebanyakan yang mengaku orang indonesia itu adalah jarang yang benar - benar mengenal Indonesia secara keseluruhan.. oleh kerana Indonesia adalah sebuah negara kepulauan yang terbesar dan terbanyak.. Ianya terbukti sememangnya negara Indonesia terdiri dari ribuan pulau yang membentang dari barat hingga timur. Pada bahagian paling barat negara Indonesia ada sebuah pulau yang dikenali dengan nama Pulau Weh. Di sana terdapat satu kota yang sering didengarin bahkan sering dinyanyikan dalam salah satu lagu kebangsaan Indonesia, tapi hanya sedikit dari warga Indonesia yang mungkin pernah berkunjung ke sana, kota tersebut adalah Sabang. Sebenarnya Pulau Weh bukanlah sebuah pulau terasing terletak di hujung barat dari kepulauan besar indonesia , tetapi ada satu pulau kecil lagi yang dinamakan pulau Rondo, tetapi mungkin disebabkan pulau itu tidak berpenghuni, maka masyarakat indonesia lebih mengenal Pulau Weh sebagai pulau terbarat indonesia. Bahkan ada juga yang hanya mengenal kota Sabang tetapi tidak mengenal kota tersebut terletak di pulau apa.. Kota yang berpenghuni kurang lebih 24 ribu jiwa itu dahulunya adalah merupakan freeport, tetapi seperti yang diketahui bersama, pernah terjadi konflik yang berkepanjangan pada daerah NAD dan sekitarnya termasuk pulau Weh, oleh kerana itu pelabuhan bebas ditutup oleh pemerintah untuk mencegah masuknya senjata -senjata seludup ke dalam indonesia. namun ketika ini, freeport kota Sabang dibuka kembali oleh pemerintah Indonesia seiring pembangunan yang dirancangkan di daerah tersebut dengan projek sebuah pelabuhan baru telah didirikan menanti untuk mendukung rencana tersebut. Sabang dihubungkan menggunakan kapal ferry cepat mahupun lambat dari kota Banda Aceh, dengan ferry cepat memerlukan waktu kurang lebih 45 minit dari Banda Aceh. Seperti yang diketahui seluruh dunia telah terjadi bencana yang cukup menyedihkan bagi warga aceh khususnya juga bangsa Indonesia amnya pada tanggal 24 desember 2004 iaitu Tsunami. Pulau Weh pada umumnya dan Sabang pada khususnya juga terkena kesan yang cukup menyedihkan, meskipun tidak terdapat korban jiwa yang banyak seperti daerah lainnya yang terkena tsunami, tetap membawa kerosakkan banyak infrastruktur yang menjadikan kota ini hampir lumpuh akibat bencana tersebut. Pada masa sekarang ini keadaan di kota Sabang mahupun pulau Weh mulai kembali membangun dari bantuan dana dari negara - negara asing maupun Indonesia sendiri.


Di pulau ini juga ada sebuah monumen yang dinamakan Monumen Kilometer Nol. Pada monumen ini terdapat lambang burung Garuda di ujung atasnya. Seperti yang telah saya terangkan bahawa sebenarnya pulau terbarat indonesia bukanlah pulau Weh tetapi pulau Rondo. Tetapi kerana pulau itu tidak berpenghuni, maka monumen dibangunkan di pulau Weh, hampir 1 jam menaiki kereta dari kota sabang. Jalan menuju monumen kilometer sendiri tidak begitu bagus , mungkin kerana jarang ada orang yang mengunjungi tempat tersebut atau mungkin juga sebaliknya kerana mungkin jalan yang teruk menyebabkan hanya sedikit orang yang boleh sampai ke tempat tersebut. Namun satu hal yang pasti, hanya sedikit penduduk Indonesia yang pernah mengunjungi tempat tersebut. Hal ini dapat dilihat dari catatan dinas pariwisata setempat yang akan memberikan sertifikat kepada mereka yang sudah pernah mengunjungi tempat tersebut. Satu hal yang menyenangkan saya dari kunjungan saya selama ini ke sana adalah, saya sangat senang kerana boleh melihat matahari terbenam di daerah paling barat Indonesia.

Pulau Rondo sebelah barat kalau dikirakan adalah permulaan masuk daratan Republik Indonesia. Terdapat tugu pengistiharan menyatakan pulau weh sebagai pulau paling depan sebelah barat Indonesia. Tugu yang dirasmikan pada 9 September 1997 oleh Bpk. H. Try Sutrisno (wakil presiden Indonesia di masa orde baru) ini terletak di > 05 54’ 21.42” L.U. (lima sedarjah lima puluh empat minit dua puluh satu perpuluhan empat dua detik lintang utara) dan 95 13’ 00.50” B.T. (sembilan puluh lima darjah tiga belas minit kosong kosong perpuluhan lima kosong detik bujur timur), 29 kilometer dari ibukota Pulau Weh, Sabang. Sebenarnya titik dimana tugu ini berada bukanlah titik terbarat Indonesia. Namun karena titik terbarat yg sesungguhnya berada di pulau Rondo yg tidak berpenghuni, jadilah titik ini ditetapkan sebagai tanda Permulaan Daerah Tanah Jajahan Indonesia atau Titik Nol Indonesia. Dari atas bukit dimana tugu ini berdiri kita boleh melihat lautan Hindia dan beberapa pulau kecil di sekitar Pulau Weh (yg ternyata bentuknya benar2 mirip huruf ke-23 daftar alfabet, W).


Namun sayangnya tugu ini nampaknya kurang diberi keperhatian. Di dinding tugu ini banyak sekali coretan2 para pengunjung yg nakal. Bahkan pelekat perasmian tugu tersebut pun tak terkecuali dari dirosakkan oleh para pengunjung. Mereka menuliskan nama atau apapun itu sebagai “tanda” bahwa mereka pernah ke sana. Padahal dinas yang bersangkutan sudah menyiapkan sebuah tempat bagi para pengunjung yang berniat untuk meninggalkan dengan mecoretkan jejak disana.

www.abangboyc.co.cc

ABANG BOYC ZONE in WWW.ABANGBOYC.CO.CC



ABANG BOYC ZONE kini telah bertukar URL daripada abangboyc.blogspot.com kepada www.abangboyc.co.cc bermula hari ini. Dengan bangganya pihak kami mengucapkan terima kasih kepada anda yang setia melayari dan menjadikan blog ini sebagai blog pilihan anda.

Terima kasih sekali lagi diucapkan.. dan kini Abang Boyc Zone telah dilengkapi pelbagai kemudahan link2 perkhidmatan untuk kegunaan sekalian.

Sabtu, 27 Disember 2008

KEMANGKATAN DYMM YANG DIPERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN

DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA TUANKU JA'AFAR IBNI ALMARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN, YANG DIPERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN TELAH MANGKAT PADA 27 DISEMBER 2008 jam 11.45pagi.



Tuanku Ja’afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman
Yang di-Pertuan Agong ke-10 dan Yang Dipertuan Besar Negeri sembilan Darul khusus


Raja Permaisuri
Tunku Najihah binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin
Memerintah Negeri
Negeri Sembilan
Keputeraan
19 Julai 1922 Klang, Selangor
Kemangkatan
Disember 27 2008 (umur 86 tahun)
Mula jawatan sebagai DYMM DIPERTUAN AGONG
26 April 1994
Tamat jawatan sebagai DYMM DIPERTUAN AGONG
25 April 1999


Seluruh Rakyat Negeri Sembilan dan Malaysia Amnya amat berdukacita mendengar berita kemangkatan Baginda, dan doa sahaja lah yang kami semua rakyat dapat hadiahkan buat Tuanku.. Semoga Tuanku akan diterima Allah Sebaiknya.. Amin.. Al-Fatihah.

Sekilas Biografi Tuanku Jaafar klik-sini
.

Sabtu, 20 Disember 2008

IRSHADI BAGAS FANS CLUB (PRIVATE)

MALAYSIA - INDONESIA - SINGAPORE
klik sini MASUK

IBFC private ? Amat tidak disangkakan bahawa terdapat IBFC yang bisa memberikan kita segala macam jawaban. hanya kemukakan beberapa soalan dan jawaban bakal kita peroleh dengan segera. Malah soal Peribadi berkaitan Irshadi Bagas juga dikongsi sama. Misalnya aktiviti irshadi bagas, aktivitas rahsia, alamat rumah, lokasi pengambaran dan bermacam lagi siy. Amat mengkagumkan. Terima kasih kepada the created IBFC private (IBFC NETWORK and TEAM). Maukan password peribadi IB utk Myspace; silakan tiap URL: www.irshadibagas.ning.com .

IRSHADI BAGAS FANS CLUB

JOM JADI AHLI/MEMBERS IRSHADI BAGAS FANS CLUB



Alhamdulillah kehadrat ilahi,. akhirnya peminat2 irshadi bagas kini sudah bisa berhubung bersama dengan wujudnya IRSHADI BAGAS FANS CLUB - IBFC -. kini menjadi medan utama komunikasi dan perkongsian maklumat berkaitan Irshadi Bagas. Dengan wujudnya 2 website utama iaitu : http://irshadibagasfc.ning.com/ dan http://irshadibagas.ning.com/ (http://www.irshadi-bagas.com/). Amat membanggakan apabila irshadi bagas sendiri sering online disini, membuatkan setiap ahli merasakan bertuah apabila layanan terbaik bagas diberikan terhadap setiap peminat. Berminat untuk menjadi ahli?


Silakan Sign-up disini : http://irshadibagas.ning.com/ untuk IBFC(Private)


Silakan Sign-in disini : http://irshadibagasfc.ning.com/ untuk IBFC(Normal)

Keistimewaan akan Menanti Anda disini. Terima kasih.

JOM JADI AHLI/MEMBERS.

Sabtu, 13 Disember 2008

LiBuR

Bagi yang berencana mau bercuti/liburan buat akhir tahun ini, mungkin tempat-tempat menarik seperti ini boleh dipertimbangkan juga..

Lokasi: Japan Beach
Indah ya dan Mengkagumkan..

Selasa, 9 Disember 2008

Hi,, KiKi BiNTaNG KeCiL




Kiki bintang idola cilik/kecil.. Anak kecil ini orangnya bagus sekali.. aku terhibur sangat terlihat akan dia.. hati terusik dek suaranya yang menyelinap ke dasar sanubari aku... abang boyc ucapkan agar kamu kiki terus berjuang dalam karier kamu.. dan sucses hendaknya... juga jangan lupa dari mana asal kita.. baru kejayaan itu akan terus bermakna utk kamu selamanya... good luck kiki... abang boyc sayang kamu terus.. Love kiki...



KIKI WORLD.




LOVE KIKI FOREVER



IKHLAS FROM abang_boyc@yahoo.com.my

KIKI IDOLA CILIK- TUHAN PASTI SANGGUP (ORIGINAL CLIP VIDEO)

Khamis, 4 Disember 2008

BAHASA MELAYU KITA YANG PUNYA

BAHASA MELAYU ADALAH BAHASA YANG KE-4 TERBANYAK DIGUNAKAN DIDUNIA... SELEPAS BAHASA INGGERIS, MANDERIN DAN TAMIL...

ASAL USUL BAHASA MELAYU ADALAH DARI KEPULAUAN RIAU-LINGGA(MELIPUTI TEMASIK'SINGAPURA', DAN JAJAHAN KERAJAAN MELAKA) DAN SERATA TANAH MELAYU(TANAH MELAYU ADALAH NAMA ASAL MALAYSIA'MALAYA' SEBELUM MERDEKA) JAJAHAN RIAU-LINGGA-TEMASIK(SINGAPURA) ADALAH DALAM SATU JAJAHAN SEBELUM IANYA DITUKAR-ALIH DALAM PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA YANG MENYEBABKAN IANYA TERPISAH.. selanjutnya

BAHASA MELAYU KINI TERBAHAGI KEPADA 4, ANTARANYA BAHASA INDONESIA, BAHASA MELAYU KUNO, BAHASA MELAYU KLASIK(JAWI), BAHASA MELAYU MODEN.

BAHASA INDONESIA ADALAH MERUPAKAN DIALEK BAHASA MELAYU.

MENURUT PEMERHATIAN DAN KAJIAN....
Wikipedia menafsirkan bahawa bahasa melayu berasal dari kepulauan riau, melaka dan membawa ke jambi. dan digunakan di seluruh sumatra utara.. selanjutnya.

MENURUT Wikipedia.. BAHASA MELAYU ASALNYA DIGUNAKAN DI TANAH MELAYU(MALAYSIA), BORNEO, SUMATRA,BRUNAI, SELATAN THAILAD DAN SETENGAH KEPULAUAN FILIPINA.. NAMUN SELURUH REPUBLIK INDONESIA MULA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU SEKITAR TAHUN 1920-an DENGAN MENOKOK TAMBAH BERSESUAIAN DENGAN MASYARAKATNYA. selanjutnya

PERSIAPAN BAHASA UNTUK KE FILIPINA




ANTARA BAHASA YANG AKU SUDAH BELAJAR DAN TERNYATA SAMA MAKSUD DAN MUDAH KITA FAHAMI DAN MENGERTIKANNYA ANTARANYA ADALAH.......

BAHASA MALAYSIA............ BAHASA FILIPINA

  1. Anak..............................Anak
  2. Saya...............................Ku
  3. Sebentar........................Sat-tuya
  4. Pulangkan.....................Balik-kin
  5. Muka kamu...................Mukamu
  6. Pilih..............................Peleh
  7. Balik..............................Balek
  8. Mana.............................Kuey
  9. Dosa..............................Dosa
  10. Terima Kasih................Salamat
  11. Makan...........................Makan-en
  12. Bantu............................Tolong
  13. Nama............................Nama
  14. Kami.............................Kami
  15. Ketua............................Kepala
  16. Sebab............................Sabab
  17. Permata........................Baranghias
  18. Engkau.........................Ekau
  19. Selamat Jalan..............Pa-alam
  20. Takut...........................Takut
  21. Kebenaran...................Keputihan

Ini yang aku baru belajar.. nanti aku tambahi lagi... Bahasa Perkataan Banyak sama cuma Grammer ayat itu yang Susah... BAGUSKAN lagikan negara kita Hampir sama...

Selasa, 2 Disember 2008

KLiK-KliK DAPAT WANG.... LUMAYAN LAGI

--Zaman sekarang, cuma dengan klik-klik iklan saja, anda sudah boleh peroleh wang, lumayan lagi,

Clixsense..

Mau tahu lanjut?? cuba baca artikel di bawah ini yep--
Apa ClixSense? ia adalah sebuah layanan yang akan membayar anda hanya dengan meng-klik dan melihat iklan yang disediakan. Semakin banyak anda meng-klik dan melihat iklan, maka keuntungan anda akan semakin besar.
Berapa yang saya akan dapat untuk satu click/view ?
Clixsense membayar anda $0.01 (kurang lebih RM0.035sen/Rp100/S$0.018-) untuk setiap iklan yang anda lihat. Untuk setiap click/view, Clixsense mensyaratkan anda untuk tidak menutup window iklan dalam waktu 30 saat/detik.

1. Setelah proses mendaftar, adalah baik kita berkunjung ke dalam account kita dan kemudian mengklik link-link iklan yang ada. Program ini akan membayar kita sebesar $0.01 hingga $5 untuk tiap laman atau iklan yang kita kunjungi. Iklan-iklan ini setiap harinya sudah secara automatik tersedia di dalam akaun kita.

2. Keanggotaan/keahlian terdapat dua jenis keanggotaan/keahlian, (biasa/normal) dan premium. Untuk membership biasa, kita hanya dapat melihat 3-5 iklan setiap hari. Namun jika kita upgrade ke member premium sebesar $10, maka setiap harinya kita akan diperlihatkan lebih 180 hingga 200 lebih link iklan!

3. Hitungan comisyen/komisyenSemisal kita sudah mendaftar sebagai anggota/ahli premium dan setiap harinya kita hanya diberi 180 link iklan berharga 1 sen, maka dalam sehari kita akan mendapat penghasilan sebanyak 180 x $0.01 = $1.8. Dengan demikian, dalam sebulan kita akan memperoleh dana/uang sebanyak $1.8 x 30 = $54. Lumayan bukan?

4. Pembayaran Untuk masalah pembayaran, ClixSense menggunakan cek. bagusnya, batas minima pembayaran dapat kita tentukan sendiri. Yang terkecil adalah $10. Yang $10 saya tidak menyarankan kerana kalau lewat chek akan ditolak dengan kos perbankan. Saya sarankan pilih yang $ 100... lagi bagus.. terjamin.
Daftarlah Clix Sense sekarang, Tapi janganlah anda termimpi2 dengan hitungan keuntungan di atas, perlu diingat bahawa masing-masing iklan WAJIB dibuka selama 30 saat/detik sebelum iklan yang lain dapat dibuka. Apabila selama 1 jam penuh kita standby di depan ClixSense, maka jumlah total iklan yang terbuka adalah 120 ($1.2) minimum. lumayan sambil kerjakan yang lain. lebih baik kita updrade ke premium (bayar $10) tp tak berbuat demikian juga tak jadi masalah...

Tips tambahan memaksimakan iklan dan komisyen/komisi, yang sebagian publiser lupa adalah: silakan upgrade account ke premium agar anda boleh melihat iklan yang banyak, kerana setiap pengiklan ada yang memasang tarif lebih. (tetap sesuai acount yang kita ambil premium atau free)
Niat mencoba? Silakan klik disini

Hmm, boleh… berikan hasil yang boleh dijana dalam 1 bulan ?
Anggaplah anda browsing selama 3 jam sehari. Dan gunakan saja dari waktu 3 jam tersebut,.
:Dari 3 jam efektif browsing, ada 2 jam waktu browsing yang dilakukan sambil melihat Clixsense
2 jam x 60 x 2 = 240 views/click. Kita ambil saja batas menjadi 200 views
200 x 0.01 = 2 dollar/hari = 60 dollar/bulan.
Tentu, 60 dollar sebulan sangat lumayan..bahkan mungkin dapat digunakan untuk membayar bil Internet anda dan mungkin sudah lebih dari cukup.

Saya mau yang cepat saja, bolehkah kita ditipu pakai Autoclick?

Hmm,..tidak perlu berfikir demikian, jujur aja. jumlah diatas (60 dollar sebulan) dapat anda capai dengan rehat/relax dan santai sambil bermain fair. Lagipon, Clixsense memiliki proteksi seperti Turing Code yang secara berkala diminta, atau deteksi IP anda. Please play safely and fair !

Apa bezanya Premium member dengan Basic Member ?

Premium member mendapatkan hak lebih banyak untuk melihat iklan, dibanding Basic Member. Untuk menjadi premium member, anda hanya perlu membayar $10 saja.

OK, saya ikut, gimana cara daftarnya?

Sangat mudah. Jika anda merasa review ini bermanfaat buat anda, silakan klik link ini untuk daftar.

Ok, saya sudah daftar melalui link ini, terus gimana cara mulai dapat earningnya ?
Login ke account ClixSense anda, dan kemudian klik menu Get Paid to Browse Ads. Anda akan diberikan list iklan-iklan yang bisa anda click dan view mudah bukan..? selamat berklik-klik ria :).--Sekarang kamu sudah tahu kan, bagaimana cara dapat wang, melalui on-line saja? Selamat mencuba..

MANUSIA KUPU-KUPU

Dapat dari email ni.., katanya ditemukan di Amerika Utara .. Cuma dapat gambarnya beberapa aja...Aduh, kasihan sekali... Sudah meninggal dunia, cuba masih hidup, kan bisa terbang, bisa aku lihat...











Ada yang punya cerita lanjut berkaitan ini.. bagitahu ya...

Jumaat, 28 November 2008

HARI SEDIH UNTUK ABANGBOYC


Hari ini tanggal 28 november 2008. merupakan hari yang akan aku ingati sampai kapan sekalipon. kerana hari ini aku kehilangan seseorang yang aku sayang. dia cahaya hidup aku selama ini. dia lah kasih, dialah kekasih,. teman aku nangis, teman aku tertawa,. hidup aku untuk dia.. selamanya aku korban untuk dia,. kini dia telah pergi,. pergi tanpa nota, pergi tanpa kata-kata,.. pergi tanpa ku inginkan.. dan mungkin takkan kembali,. ternyata impian aku untuk terus bersamanya selamanya tidak kesampaian.. sedih, pedih, pilu, terharu. inikah penantian yang aku nantikan... aku sedih dan terus menangis.., kehilangan yang menyiksakan.. aku tetap terima hakikat dunia, pertemuan perpisahan hakikat kehidupan.. dan aku harapkan aku terus dapat menjalankan kehidupan ini dengan sebaiknya.. aku harap ya Allah kau kuatkan semangat aku agar aku bisa terus berdiri menjalani kehidupan ini... moga akan datang, dapatlah kiranya kau ya Allah akan temukan aku dengan sebaik2 insan yang bisa ku jadikan pendorong kehidupan aku ini... amin ya Allah..... Terima Kasih Tuhan.

Selamatkah 1 Disember



Tanggal 1 Disember merupakan hari AIDS Sedunia. Saya baru ingat ketika secara tidak sengaja masuk ke blognya itikkecil, hasil sembang2 sama teman.

Menurut Wikipedia, AIDS adalah sindrom kumpulan berbagai gejala dan infeksi sebagai akibat dari kerusakan spesifik sistem kekebalan tubuh kerana infeksi virus HIV pada manusia, dan virus yang mirip pada spesies lain (SIV, FIV, dan lain-lain). AIDS sendiri merupakan kependekan dari Acquired Immune Deficiency Syndrome, yang dapat diertikan sebagai sindrom menurunnya kekebalan tubuh. AIDS ini merupakan sindrom yang disebabkan oleh sebuah virus yang dikenal dengan HIV (Human Immunodeficiency Virus), yang juga dapat diertikan sebagai virus penurunan kekebalan tubuh pada manusia.
Perpindahan HIV sendiri melalui cairan tubuh. Misalnya melalui hubungan seks (oral/vaginal/anal) tanpa pelindung dengan banyak orang, menggunakan NARKOBA / DADAH dengan jarum suntik yang di-share dengan banyak orang, transfusi darah, hubungan ibu dan anak selama kehamilan maupun menyusui, serta kontak cairan tubuh dengan penderita. Perpindahan virus ini datang tanpa disedari, sebab tidak ada gejala yang ekstrim ketika HIV masuk ke dalam tubuh seseorang. Tidak seperti penyakit kulit atau alergi yang langsung terlihat kalau telah terkontaminasi dijangkiti.
Jadi waktu bisa ketahuan? Biasanya ketahuan setelah beberapa saat, ketika penderita mengalami penurunan kekebalan tubuh yang spesifik. Penyebabnya? Bisa saja dari penyakit paling ringan misalnya batuk atau flu. Tetapi batuk dan flu yang berkepanjangan tidak sembuh-sembuh membuka celah untuk penyakit lain masuk ke dalam tubuh penderita. Jika semakin banyak terpapar, maka semakin lemah lah sistem kekebalan tubuh penderita tersebut, dan lama-kelamaan pun meninggal.
Biasanya penderita AIDS memiliki gejala infeksi sistemik seperti demam, keringat (terutama pada malam hari), pembengkakan kelenjar, kedinginan, kelemahan, dan penurunan berat badan. Setelah diagnosis AIDS dibuat, rata-rata lama waktu bertahan dengen terapi antiretroviral (2005) diperkirakan lebih dari 5 tahun, tetapi karena perawatan baru terus berkembang dan karena HIV terus berevolusi melawan perawatan, perkiraan waktu bertahan kemungkinan akan terus berubah. Tanpa terapi antiretroviral, kematian umumnya terjadi dalam waktu setahun. Kebanyakan pesakit meninggal kerana infeksi oportunistik atau kanser yang berhubungan dengan hancurnya sistem kekebalan tubuh.
Laju perkembangan penyakit klinis sangat bervariasi antara orang dan telah terbukti dipengaruhi oleh banyak faktor seperti kekebalanan seseorang terhadap penyakit dan fungsi imun perawatan kesihatan dan infeksi lain, dan juga faktor yang berhubungan dengan kehadiran virus sampingan. Infeksi oportunistik spesifik yang diderita pesakit AIDS juga bergantung pada prevalensi terjadinya infeksi tersebut di wilayah geografis tempat hidup pesakit.
Di masyarakat umum, khususnya di asia tenggara, masih banyak yang kurang langkah2 berjaga dan waspada terhadap AIDS ini. Kurangnya pengetahuan mendasar dan sosialisasi yang mengakibatkan kurangnya kewaspadaan terhadap AIDS. Akibatnya, banyak yang masih ceroboh untuk melakukan seenak rasa saja, keras kepala dan pada akhirnya mengakibatkan virus HIV ini terjangkit ke mana-mana. Seperti yang juga dikeluhkan oleh si itikkecil.
Dan juga, kurangnya pengetahuan tentang AIDS ini, kelompok masyarakat yang terkena virus HIV ini malah dijauhi. Takut ikut kena AIDS adalah alasan yang utama. Kelompok penderita AIDS ini dinamakan ODHA (Orang Dengan HIV / AIDS). Padahal ODHA juga manusiaaa.. perlukan sosialisasi, dan kasih sayang antara manusia. Justru orang-orang ini sebenarnya kita perlu bantu. Sebab hidup mereka sudah tidak lama lagi di muka bumi ini. Kita perlu memberikan mereka kenangan terindah dalam waktu hidup mereka yang menjadi lebih singkat oleh karena AIDS. Bantu mereka melewati separuh sisa hidup tanpa diskriminasi!!
Oleh karena itu, apa yang kita butuhkan di negeri ini untuk memerangi AIDS?? Kita harus perlukan pemimpin yang peduli dengan hal ini! Jangan hanya janji sana-sini, slogan pesona ke sana ke mari.“Stop AIDS. Tepati Janji.”
Yah intinya misinya..Mari bersama-sama memperingati hari AIDS Sedunia ini dengan posting tentang AIDS di blog masing-masing..Selamat Hari AIDS InterNasional.

Selasa, 18 November 2008

PEMBUNUHAN KEJAM AMALAN BUDAYA DENMARK

Apakah Anda sudah pernah melihat pembunuhan yang lebih kejam dari ini?? Apakah tujuan pembunuhan ini. Apakah dosa haiwan malang ini.















DENMARK: WHAT A SHAME!!!This happens in Denmark. DENMARK! WHAT A SHAME, A SAD SHAME.
Lihatlah para penduduk di Pulau Faroe, Denmark itu, dan bagaimana cara mereka membunuh ikan lumba-lumba tersebut!!! Banyak sekali masyarakat yang tidak mengetahui tindakan yang sangat ganas ini. Di daerahnya sendiri, tindakan ini dianggap sebagai tindakan untuk 'menunjukkan' dimana anak lelaki sudah dewasa! (Bayangkan! Hanya untuk menunjukkan kalau lelaki sudah dewasa?)Yang paling mengejutkan adalah, tidak ada satu orangpun yang bertindak menentang hal ini!

KEHEBATAN SANDAL 'MADE IN CHINA'






Cantik kan? Masih tersedia dalam model-model yang lagi cantik, ...Yap, sandal dari bahan yang tidak pasti bari apa diperbuat ternyata memberi kesan negatif kepada si pemakai...... uhh... dari mana dihasilkan.. tak pasti,. tapi data yang jelas sandal ini diimport dari cina, ke malaysia (ini berita yang baru diperoleh dari malaysia), dan yang PARAHNYA sudah beredar di semua toko-toko kedai-kedai di malaysia... Parah?? Lihat saja foto-foto dibawah ini? inilah kehebatan dari sandal import dari cina!





Wow.. baguskan kan... Hehe... abangboyc juga tidak tau kenapa boleh jadi sampai begitu, ya.. mungkin faktornya dari kulit pemakainya yang terlalu.. .err... sensitif? MUNGKIN

PENGORBANAN SI HARIMAU



Hai hai semuanya.... Hari ini abangboyc akan mengupas sedikit tentang 'proses' terbentuknya segala benda yang terbuat dari kulit binatang.. anda akan alami bersama abangboyc... Mungkin waktu kita melihat jaket dari kulit harimau mungkin kita sempat berpikir.."Wow, bagus sangat..."Tapi abang yakin... Sedikit dari kita yang tahu bagaimana proses pembuatannya.. Dibawah ini abangboyc dapat informasi dari teman abang, gambar-gambar brutal proses dimulai dari awal binatang (in this case) itu dikurung sampai benar-benar jadi kulit-perhiasan.. KULIT PERMAIDAMI.... Bererti harimau di siat kulitnya....Untuk yang tidak tahan mental abangboyc tidak galak untuk anda ikutiin yep.....
Let's Go!





Ini harimaunya sudah dilepas dan dipersiapkan untuk diambil kulitnya, abang tak pasti harimau ini dimatiin sebelumnya atau belum..





Berdoalah... Para penduduk sudah menyiat si harimau...Lihat saja, itu dagingnya, kulitnya sudah hilang.. Bisa bayangkan tak betapa sakitnya kalau kulit kita yang dikelupas seperti itu?





Mereka mulai merobek-robek daging si harimau....





And.. know what? Peristiwa ini disaksikan ramai-ramai sama warga sekitar.






..Taring harimau itu masih dengan keras menggigit benda yang dipakai untuk mengganjal mulutnya..... Bayangkan, sudah mati juga harus diseksa sebegitu..




..Dan hasilnya.... JENG JENG JENG!!!!!! Inilah kulit harimau yang bagus, mulus, lembut,, whatever lah....


Does that worth it??Apakah pantas, hanya untuk mendapatkan kulit si harimau, harimau harus disiksa dan dibunuh sedemikian kejamnya?Mari kita bertanya kepada diri kita sendiri....
 

Abang BoyC ZoNe © 2008 . Design By: SkinCorner